Filtry

HPV: Genitální bradavice

Mám aktuálně 2 genitální bradavice, zvažuji očkování Gardasil 9. Je lepší očkování teď, nebo v období bez bradavic, nebo je to jedno? (Pochopil jsem, že na to, aby zmizely ty aktuální, není určena). Je mi 44 let, píšete, že vakcína je pro lidi do 45 let, má to tedy smysl? Co přesně znamená tato věková hranice, nižší účinnost nebo něco jiného?
Doporučuji osobní konzultaci na některém našem pracovišti. Očkování může přinést větší schopnost Vašeho organismu bránit se novým nákazám způsobeným HPV. Současný stav vakcína řešit neumí. Věkové omezení odpovídá věkovým kategoriím osob zařazených do studie účinnosti a bezpečnosti vakcíny.

MUDr. Hana Ševčíková

Plané neštovice: Očkování živou vakcínou

Máme doma tříletého chlapečka a nedonošeného novorozence, narodil se o tři měsíce dřív v červnu. Staršího chlapečka jsme nechali očkovat proti neštovicím, abychom před nimi chránili našeho nedonošence. Vzhledem k tomu, že je vakcína živá, mohlo by se stát, že by očkovaný nakazil bratra nějakou dobu po očkování?
Dobrý den, přenos vakcinačního viru je možný, ale velmi málo pravděpodobný, protože vakcinační virus je oslabený.

MUDr. Ilona Kochová

HPV: Očkování po prodělání genitálních bradavic

Bylo nám s manželem doporučeno očkování proti HPV viru, i když oba jsme prodělali genitální bradavice a já mám zjištěn v rektu typ 6 a 51. Budou se nám i po tomto očkování bradavice vracet, nebo budeme proti nim chráněni? 
Vakcína proti HPV má preventivní účinek – ne léčebný, to znamená, že vakcína stávající genitální bradavice nevyléčí. Bude Vás však chránit před možnou novou infekcí. Od svých klientů opravdu vím, že buď se u nich infekce neobjevila, nebo se hodně prodloužil interval k dalšímu výsevu. Doporučuji očkování vakcínou Gardasil 9.

MUDr. Ilona Kochová

Černý kašel: Očkování v těhotenství

Prosím o informaci, kdy lze naočkovat BOOSTRIX (proti černému kašli, tetanu a záškrtu) těhotné ženě?
Boostrix je možné očkovat mezi 28. až 36. týdnem těhotenství.

MUDr. Ilona Kochová

Vzteklina: Přeočkování

Jak dlouhá je maximální lhůta pro přeočkování vztekliny? Na přeočkování jsem měla jít tento rok v červenci, ale jelikož jsem byla těhotná, odložili jsme termín až na říjen. Vzhledem k tomu, že se však v okolí stále více vyskytuje covid-19 a já kojím a mám doma měsíční miminko, bojím se snižovat si imunitu očkováním. Do kdy nejpozději se prosím tedy musím přeočkovat? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, tolerovat lze přesah max. 6 měsíců.

MUDr. Ilona Kochová

Chřipka: Splenektomie

Prosím o informaci, zda byste v mém případě doporučili očkování proti chřipce a pokud ano, tak proč? Jsem pacientka po splenektomii a s ulcerosní kolitidou, nyní v klidu. Jiné nemoci nemám. Je mi 37 let.

Očkování pro Vás je důležité z důvodu imunosuprese způsobené skutečností, že nemáte slezinu a trpíte autoimunitním onemocněním. Váš organismus může tedy onemocnění chřipkou zvládat hůře, než organismus zdravý.

MUDr. Hana Ševčíková

Chřipka: Očkování seniora

Doporučujete nechat očkovat osobu, které již bylo 91 let vakcínou proti chřipce?

Dobrý den, určitě ano, v tomto věku se sice může vytvořit po očkování nižší úroveň ochrany díky menší výkonnosti obranného systému, přesto může díky očkování onemocnění proběhnout v lehčí formě.

MUDr. Hana Ševčíková

HPV: Očkování po konizaci děložního čípku

Je mi 40 let a jsem pozitivní na HPV 45, 18. V červnu 2020 jsem byla na konizaci děložního čípku, kvůli špatnému cytologickému výsledku. Histologie následně v pořádku. Jaký druh typ očkování je pro mě prosím vhodný? Měl by se naočkovat i manžel?
Vaši schopnost bránit se novým infekcím HPV může posílit očkování proti HPV vakcínou s co nejširším spektrem. Očkování Vašeho manžela může být předmětem individuální konzultace. Doporučuji Vaši osobní návštěvu na našem pracovišti. 

MUDr. Hana Ševčíková 

 

Klíšťová encefalitida: Plánované těhotenství

Chceme s partnerkou počít dítě a zajímá nás, zda je bezprostřední početí kontraindikací k očkování na KE (posilující dávka po pěti letech). Resp. když jeden den naočkujeme, můžeme počít ten samý den bez obav?

Očkování proti KE není kontraindikací početí dítěte. V souvislosti s plánovanou graviditou doporučuji zvážit očkování proti chřipce a černému kašli, kontrolu hladiny protilátek proti spalničkám a případně planým neštovicím při jejich negativní anamnéze.

MUDr. Hana Ševčíková

Pneumokoky: Bezpečnost očkování u seniora

Je bezpečné očkování vakcínou Prevenar 13 pro seniora 80 let – žena, pokud byla léčena před dvěma lety s diagnózou hluboká žilní trombóza dolní končetiny?
Ano, v tomto ohledu je vakcína bezpečná.


MUDr. Hana Ševčíková

Meningokokové nákazy: Plánované očkování dítěte

Syn 3 roky má v úterý 25. 8. 2020 naplánované očkování proti meningokokům vakcínou Bexsero. Jak moc vakcína ovlivňuje imunitu dítěte? (Obavy ze současné situace ohledně covid-19 a jiných respiračních nemocí.) Syn k 1. září nastupuje prvně do mateřské školy.
Dobrý den, vakcína Bexsero proti meningokokům séroskupiny B je vakcína "neživá" a velmi dobře snášena, ve světě již bylo vyočkováno více než 50 milionů dávek. Stran covidu a respiračních infekcí nemusíte mít obavy – v tomto směru ho to výrazněji neoslabí. Po aplikaci bývají častější lokální reakce v místě aplikace – pobolívání v místě vpichu a zarudnutí, může být i otok a může se také objevit teplota. Je doporučováno dát před aplikaci vakcíny preventivní dávku Paralenu (paracetamol).

MUDr. Ivo Hiemer

Pneumokokové nákazy: Očkování dítěte

Chci naočkovat syna vakcínou Prevenar 13. Zajímalo by mě, zda je vhodnější očkovat jej ve 2. a 4. měsíci, nebo 4. a 6. měsíci, nebo je to zcela jedno?
Pokud je dítko zdravé, nemá žádnou kontraindikaci k očkování, tak je lepší aplikovat první dávku co nejdříve – ve 2. měsíci života, aby bylo dítko co nejdříve chráněné. V časném věku je totiž jedno z nejvyšších rizik onemocnění pneumokokem. Druhá dávka s odstupem dvou měsíců a třetí dávka ve věku 11–15 měsíců (v rámci třídávkového schématu).

MUDr. Ivo Hiemer